RYAN BINGHAM – WATCH OUT FOR THE WOLF (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: The Bingham Record Co. / Thirty Tigers

De discografie van de Amerikaanse singer-songwriter Ryan Bingham uit Los Angeles, Californië heeft sinds de release van zijn debuutalbum “Mescalito” in oktober 2007 al behoorlijk indrukwekkende properties aangenomen. In 2009 kwam zijn tweede plaat “Roadhouse Sun” uit en 2010 leverde album nummer drie “Junky Star” op. Het werd het laatste album dat hij uitbracht met zijn toenmalige begeleidingsgroep ‘The Dead Horses’.

In 2012 bracht hij zijn eerste solo-cd “Tomorrowland” op de markt. In 2015 mocht ik voor ‘Rootstime’ een recensie neerpennen over zijn vijfde studioalbum “Fear And Saturday Night” en in 2016 verscheen zijn enige live-album “Ryan Bingham Live”. Drie jaar later kwam begin 2019 zijn laatste plaat “American Love Song” uit en daarna werd het - deels veroorzaakt door de 2 jaar durende coronapandemie - toch wel erg stil rond deze Americana-muziek brengende 42-jarige artiest met lichtjes rauwe, hese stem.

Maar nu komt daar enigszins verandering in want Ryan Bingham bracht onlangs een zeven nummers tellende EP op de markt onder de titel “Watch Out For The Wolf”. Zijn jeugdjaren waren donker gekleurd door het overlijden van zijn moeder aan een alcoholverslaving en de daaropvolgende zelfmoord van zijn depressieve vader. Die tragische gebeurtenissen heeft hij later in meerdere liedjes van zich af proberen te schrijven, vooral dan op de plaat “Tomorrowland”. Zijn huwelijk in 2009 en het vaderschap van drie kinderen zorgden voor een herboren mens die het leven opnieuw positief kan benaderen, ondanks een onvermijdelijke echtscheiding in de zomer van 2021.

De EP “Watch Out For The Wolf” wordt net als zijn vorige albums uitgebracht op zijn eigen platenlabel. Hij heeft daarvoor als een volleerde ‘do-it-yourself’-artiest zeven liedjes gecomponeerd, ingespeeld en opgenomen in zijn ‘home studio”. Twee daarvan werden als singles gereleased en kunt u op de hier toegevoegde video’s beluisteren: openingstrack “Where My Wild Things Are” met een knap gefloten intermezzo is een ‘lyrics video’ en van de door mandolinespel ingeleide song “River Of Love” kunt u op de tweede audiovideo genieten.

We nemen u hier ook nog even mee naar de vijf resterende tracks op dit minialbum met vooraan het op een loom tempo gespeelde mooie en knap gezongen nummer “Automated”. “Shiver” vinden wij de minste song van deze plaat en “Internal Intermission” is gewoonweg een simpel instrumentaal tussendoortje. Na het eerder vermelde “River Of Love” krijgen we nog twee songs die tot het betere werk van Ryan Bingham op “Watch Out For The Wolf” behoren: het bluesy “Devil Stole My Style” en slotsong “This Life” waarop hij lustig terug aan het fluiten is geslagen. Na vier jaar radiostilte blijft een 24 minuten durende EP met amper zes echte nummers toch wat aan de te magere kant voor een artiest als deze Ryan Bingham, maar misschien komt er wel snel een volwaardige plaat als vervolg.

(valsam)